maandag 23 december 2013

Pietenproject

Op dinsdag 3 december, was het pietenproject.

Wij mochten voor één keer naar de school in Aalbeke gaan om daar de kinderen te verrassen. Daarvoor hadden we alles goed uitgeschreven en uitgedacht zodat we de kinderen zich zo goed mogelijk konden laten amuseren. Dinsdag was het eindelijk zover. Om 7.30 uur hadden we afgesproken in een lokaal. We spraken zo vroeg mogelijk af zodat de kinderen niet zouden zien wat we allemaal deden. We hielpen elkaar met het schminken tot Zwarte Pieten. We hadden ons in twee groepen gesplitst zodat er telkens drie pieten per klas waren. Om 8.30 uur bespraken we alles nog een keer en gingen op pad. 

In iedere klas deden we de kinderen om ter eerst zoveel mogelijk beren in de zak van Zwarte Piet stoppen. Daarna liet de onhandige Piet pakjes vallen, de kinderen mochten om ter meest pakjes pakken, diegene die de meeste had, kreeg een muts van Zwarte Piet op zijn hoofd. Zwarte Piet nam voor de grap een paar
pakjes af van de kinderen. We hebben ook gedanst op een liedje waar de kinderen gemakkelijk konden op mee dansen. Het was het liedje ‘linker been, rechter been’. Als je het lied eens wilt beluisteren, klik dan op volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=cIR91ZgW0Ig.

Het was de eerste keer dat ik Zwarte Piet mocht spelen, het was een mooie ervaring, vooral om al die blije kindjes te zien, het was een zeer leuke dag! Op het einde hebben we nog een groepsfoto genomen van alle Zwarte Pieten. 

zaterdag 21 december 2013

Doedagen 28/11



Op donderdag 28 november had ik mijn 2de doedag.
Meteen na het onthaal legde ik allerlei spulletjes uit zoals een wortel, een zoen, een mandarijn, een borstel, … de kindjes mochten één voor één naar voren komen en twee spulletjes kiezen om aan het paard te geven. Als er een kindje de wortel en de zoen gaf, werd het paard terug beter. Daarna vertelde ik het vervolg van het verhaal. Het ging over Rikki die dankzij de wortel en een zoen, het paard van Sinterklaas terug genas. Op het einde ziet Rikki de Sint, Zwarte Piet en het paard van Sinterklaas langs zijn raam passeren.

Dit was dan ook het idee voor mijn beeldactiviteit. Ze mochten het paard van Sinterklaas, Zwarte Piet en Sinterklaas tekenen op een tekenblad, ze konden dit met geraspt krijt, wasco, kleurpotlood of krijt. De kinderen hebben vooral gebruik gemaakt van het geraspt krijt, het was ook helemaal nieuw voor hen. Ze konden er zeer creatief mee zijn en begonnen allerlei kleuren te mengen en open te wrijven. Erna mochten ze glaspapier over het blad leggen, dat zou dienen als raam. Als laatste mochten ze er een kader van papier over kleven en zelf versieren. Als iedereen klaar was, gingen we allemaal samen zitten en mochten ze elk om de beurt zeggen wat ze allemaal door hun raampje zagen.
Na de beeldactiviteit nam de juf, de les terug over tot na de middag.
Tijdens het middag onthaal mochten ze elk om de beurt het genezen paard van Sinterklaas vasthouden, aan het kind dat het paard vast had, mocht de rest van de kinderen goedemiddag zeggen.

Ik heb ook een krantenartikel voorgelezen over de Sint die overspoeld werd met brieven.
Mijn laatste activiteit van de doedagen was het lied dat ik dinsdag had aangeleerd, nog eens speels herhalen. Ze mochten elk om de beurt eerst hun stem terug wakker maken. Het lied hebben ze mogen zingen aan de hand van speelse opdrachten. Ze mochten het lied meezingen met hele kleine bewegingen en erna met grote bewegingen. Ook heb ik een keer de kinderen in twee groepen gesplitst en wees ik naar de groep die moest zingen.
Ik heb de doedagen positief ervaren. Je krijgt enorm veel terug van de kleuters. Het zijn ondeugende wezentjes die enorm lief kunnen zijn. Ik weet nu zeker dat ik kleuterleidster wil worden!

Doedagen 26/11

Op dinsdag 26 en donderdag 28 november waren het doedagen.
Op deze dagen mochten we de klas overnemen. We hadden de weken ervoor al enkele keren mogen oefenen tijdens de oefenmomenten. Vorige week dinsdag stond ik dan voor het eerst helemaal alleen voor de klas. Ik begon met het onthaal. Naar gewoonte mogen ze op dinsdag om de beurt 2 blokjes gooien waar er tekentjes op staan, als ze 2 dezelfde tekentjes hebben, mogen ze vertellen, anders niet. Ik wou het meer inkleden in het thema van Sinterklaas en heb daardoor een enveloppe met de brief erin voor Sinterklaas gebruikt, ze mochten deze in de lucht houden en laten vallen. Aan de ene kant had ik een lachend gezicht gekleefd, waarbij ze mochten vertellen en aan de andere kant een kruis, waarbij ze niet mochten vertellen.

Het verhaal dat ik vertelde was ‘Rikki helpt Sinterklaas’ van Guido Van Genechten. Meer info vind je op volgende site: http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/rikki-helpt-sinterklaas. Het verhaal vertelde ik in 2 delen. Het eerste deel van het verhaal ging over Rikki die een brief schreef voor Sinterklaas. Toen hij naar het winkelcentrum ging om zijn brief af te geven, was Sinterklaas te laat. Dit kwam omdat het paard van Sinterklaas ziek was. Rikki zei dat een wortel en een zoen zijn opa genezen had. Daarom ging hij uiteindelijk mee naar de stal waar het paard lag. Dit was het eerste deel van mijn verhaal. De kinderen waren zeer geboeid en vroegen om het vervolg van het verhaal te vertellen, maar ze moesten in spanning afwachten tot donderdag.
Hierna ging ik verder met de beeldactiviteit. Ze mochten het paard van Sinterklaas schilderen en in de buik van Sinterklaas mochten ze allerlei dingen kleven, waardoor het paard van Sinterklaas ziek was. Daarna hebben we het besproken. Wat leuk was aan deze activiteit, was dat ze creatief konden zijn. Geen enkel paard van Sinterklaas was gelijk en de omgeving was ook van iedereen verschillend. Ook de reden waarom het paard van Sinterklaas ziek was, was van iedereen verschillend.
Na deze activiteit nam de juf de klas terug over tot na de middag.
De kinderen zijn niet echt gewoon om een middag onthaal te hebben, daarom had ik een korte activiteit voorzien. Ze mochten allemaal een kaartje nemen van een memorie spel dat ik zelf gemaakt had. De kinderen die hetzelfde kaartje hadden, mochten elkaar een hand komen geven en goedemiddag zeggen tegen elkaar.

De laatste activiteit die ik dinsdag deed, was een lied aanleren. Ik had prenten voorzien om de kinderen een geheugensteuntje te geven. Het lied dat ik ze leerde was ‘het paard van Sinterklaas is ziek’ http://www.youtube.com/watch?v=N2zq12wlmT0. Om beter te kunnen zingen moet je eerst je stem opwarmen, daarvoor mochten ze om de beurt een kaartje nemen van het memoriespel en de eerste klank van het woord lang uitspreken. Daarna heb ik ze het lied aangeleerd op een speelse manier.

Het was een zeer leuke ervaring! Er zijn wel nog een aantal punten waar ik aan moet werken maar door zelf in de klas te staan, leer je veel sneller wat de beste aanpak is. Al doende leert men.

dinsdag 3 december 2013

Enquête met kindje uit het derde leerjaar

Zaterdag ben ik naar het huis van een meisje uit het derde leerjaar geweest. Net als vorige week heb ik een cd laten horen met een man die dezelfde zin zei in het dialect, in tussentaal en in het algemeen Nederlands. Ook mocht zij ondertussen de foto met de bank in een sneeuwlandschap bekijken. Zij kreeg vijf vragen in plaats van drie, namelijk:

1.       Wie van de drie is er een meester?
2.       Wie van de drie woont in een groot huis?
3.       Wie van de drie heeft zwarte schoenen aan?
4.       Wie van de drie helpt graag andere mensen?
5.       Wie van de drie heeft veel vrienden?

Zij antwoordde op de eerste vraag dat de meester tussentaal sprak. Op de tweede vraag was haar antwoord dat de persoon die in een groot huis woont, dialect praat.
Ook bij de derde vraag antwoordde ze dat de man die zwarte schoenen aan heeft, dialect spreekt.
Als je de antwoorden vergelijkt met het kind uit de derde kleuterklas, zie je dat kinderen allemaal een verschillende mening hebben.  Bij vraag vier antwoordde ze dat degene die graag andere mensen helpt, algemeen Nederlands spreekt. Bij de laatste vraag zei ze dat degene met veel vrienden, tussentaal spreekt. Iedereen heeft volgens mij een andere mening, geen enkel antwoord was hiervan juist. Zelf zou ik bij vraag één, twee en vier een ander antwoord geven. Ik zou denken dat iemand die een meester is, algemeen Nederlands praat, evenals iemand die in een groot huis woont. Bij mensen die graag andere mensen helpen, zou ik dan denken dat ze tussentaal spreken.

Velen hebben een andere mening over iets. Dit komt waarschijnlijk door ervaringen die mensen en kinderen al meegemaakt hebben in hun leven.